Gasztronómia Horvátországban

Fedezze fel a gasztronómiai kínálatot, a gasztronómiai szokásokat és a kiváló minőségű borokat és olívaolajokat, amelyeket a Dalmácia, Isztria és Horvátország többi részének látogatása során élvezhet.

Gasztronómia

Gasztronómia Horvátországban

A kontinentális konyha jellemző a korai proto-szláv gyökereire és az újabb kapcsolatokra a megalapozott gasztronómiai iskolákkal - magyar, bécsi és török. A húskészítmények, édesvízi halak és zöldségek dominálnak.

A part menti régiót a görögök, a rómaiak, az illírek és a későbbi mediterrán konyhák - olasz és francia - hatásai jellemzik. Számos különféle módon elkészített tenger gyümölcsei (tintahal, tintahal, polip, garnélarák, homár ...), olívaolaj, prosciutto, különböző zöldségek, dalmát borok, például Babić, Malvasia, Prosecco és Vrbnik Žlahtina, valamint különböző likőrök, mint például a híres Maraschino.

2008-ban a nemzeti kulináris csapat első ízben vett részt a séfek és tészta szakácsok világ találkozásán, a németországi Erfurtban tartott kulináris olimpián, és megnyerte a bronzérmet.

Olívaolaj és bor

Olívafák Horvátországban

Isztriai és dalmát olívaolaj kivételes, az extra szűz minőség. Az Isztria és Dalmácia turizmusának növekvő jelentősége extra szűz olívaolajat és olívaolaj utakat foglal magában, amelyeket Horvátországban tartózkodása alatt meglátogathat. Ön is részt vehet az olíva betakarításban októberben és novemberben, és tapasztalja meg a helyi szokásokat és a hagyományos életmódot. A leggyakoribb fajta olajbogyó a Buža, a Buža Minuda, a Buža Puntoža, a Črnica, a Drobnica, az Isztriai Bjelica, a Karbonaca, a Moražola, az Oblica, a Rošinjola és a Žižolera.

Olívaolaj Horvátország

Isztria és Kvarner élen jár a prémium borok gyártásában: Malvasia, Merlot, Cabernet Sauvignon, Teran, Refok, fehér és szürke Pinot, Chardonnay, Muscat, Trojšćina (Susak), Vrbnik Žlahtina (Krk). A Momjan Kozlovići borászat hosszú hagyományokkal rendelkezik a Malvasia, a Muscat és a Terran gyártásában. Az utóbbi években nagyon népszerű pincészet Katunar a Vrbnikból, amely Žlahtina-t, vörösbort és pezsgőt termel.

Olívaolaj és bor Horvátországban

Dalmácia bőséges az őshonos szőlőfajtákkal. A leghíresebb borok: Babić és Plavina (Primošten), Merlot (Drniš), Debit, Pošip Maraština és Grk (Korčula), Vugava és Plavac Mali (Vis), Plavac és Bogdanuša (Hvar), Plavac Mali (Pelješac), desszert bor Prošek, és a világhírű, kiváló minőségű Dingač bor. Kiemelt borászatok közé tartozik a Hvari Borászat Plančić, a Jedinstvo mezőgazdasági szövetkezet, a Korcula-i borászat, a Pošip és a Rukatac őshonos fajtáit. A Plenković pincészet évente mintegy 300 000 palackot termel Zlatni Plavacból.

Bor Horvátországban