Your browser does not support JavaScript! Gasztronómia Horvátországban 

Gasztronómia Horvátországban

Fedezze fel a gasztronómiai kínálatot, a kulináris szokásokat és a kiváló minőségű borokat és olívaolajat, amelyet Dalmáciában, Isztrián és Horvátország többi részén látogathat


Gasztronómia


Gasztronómia Horvátországban

A kontinentális konyha tipikusan a kora szlovákiai gyökereihez és a közeli kapcsolatokhoz vezetett a gasztronómiai - magyar, bécsi és török - iskolákkal. Húsipari termékek, édesvízi halak és zöldségek dominálnak.

A part menti régiót a görögök, a rómaiak, az ilírusok és később a mediterrán konyha - olasz és francia befolyása jellemzi. Többféle tengeri eredetű specialitást (tintahal, tintahal, polip, garnélarák, homár ...) különféle módon készítenek, olívaolajat, sonkát, különféle zöldségeket, dalmát borokat, mint a Babić, a Malvasia, a Prosecco és a Vrbnik Žlahtina, valamint a különböző likőrök Maraschino.

2008-ban a nemzeti gasztronómiai csapat elsőként vett részt a németországi Erfurtben megrendezett Kulináris Olimpiai Szakácsok és Sütőipari Szakácsok Világtalálkozóján, és megnyerte a bronzérmet.

Olívaolaj és bor


Szőlőültetvények és borok Horvátországban

Az isteni és a dalmát olívaolaj kivételes, az extra virgin minőség. A turizmus növekvő fontossága Isztrián és Dalmáciában rendkívüli szűz olívaolaj és olívaolaj útjait foglalja el, amelyeket horvátországi tartózkodása alatt látogathat. Az olajbogyó leggyakoribb fajai Buza, Buža Minuda, Buža Puntoža, Črnica, Drobnica, Istarska bjelica, Karbonaca, Moražola, Oblica, Rošinjola és Žižolera.

Isztrián és a horvát tengerpart mentén az élen járó prémium borok: Malvasia, Merlot, Cabernet Sauvignon, Teran, refok, fehér és gris Pinot, Chardonnay, Muscat, Trojšćina (Susak), vrbnička Žlahtina (Krk). A Momjan Kozlović borkóstolója hosszú hagyománya van Malvasia, Muscat és Terran termelésében, és az utóbbi években kiemelte a Vrbniki Katunar pincészetet, amely Žlahtinát, vörösbort és pezsgőt termel. A PZ "Vrbnik" leghíresebb terméke az aranyos Žlahtina borok.

Dalmácia gazdag bennszülött szőlőfajtákkal. A leghíresebb borok: Babić és Plavina (Primošten), Merlot (Drniš), debit, pošip maraština és grk (Korčula), fehér vugava és fekete plavac (Vis), plavac i bogdanuša (Hvar), kis plavac (Pelješac) Desszert bor prošek, és a világhírű kiváló minőségű bor Dingač. Kiemelt pincészetek közé tartozik: Hvar borászat Plancic, Jedinstvo Mezőgazdasági Együttmőködési Pincészet, Korcula Pincészet Toreta, amely bennszülött fajta posip és rukatac tenyésztett. A Plenković pincészet évente mintegy 300 000 Zlatni Plavac palackot gyárt.