Szigetek Zlarin és Prvić - a Šibenik-szigetcsoport rejtett ékszerei

Szigetek Zlarin és Prvić - a Šibenik-szigetcsoport rejtett ékszerei

23.11.2018.


Tervezi, hogy meglátogatja a régi horvát város Šibenik vagy nyaralni egy nyaralás egyik helyén Šibenik Riviéra, és gondolnak, mit látogasson el? Szeretne eltölteni szabadságát autók, szmog, zaj és sok ember nélkül? Van egy javaslatunk az Ön számára! Bár kevésbé ismertek és kevésbé látogattak el, mint a déli Adriai szigeteken, vagy például a Kvarnerben, a Šibeniki-szigeteknek saját varázsa van. Zlarin és Prvic szigetek, a szibi-szigeteki szigetcsoport egyik szigete a legközelebb a szárazföldhöz. Mindkét szigete viszonylag kicsi, és könnyen lehet sétálni. Itt nincs forgalom, mert az autók tilosak. Ideális célpontok Vodice, Tribunj, Šibenik, Brodarica, Grebaštica, Primošten vagy Rogoznica, vagy a Sibenik Riviéra egyik helyszínén. A napi kirándulásokon kívül ezek a szigetek ideális hely azok számára, akik békében és nyugalomban szeretnék eltölteni egy nyaralást, tiszta természet és tiszta tenger által körülvéve. A hajó, mely a Sibenik kikötőjében található, elviszi ezeket a szigetekre. Miután Tijat elhagyja a Šibenik kikötőt Zlarin felé vezető úton, egy olyan impozáns vár mentén halad, amely úgy néz ki, mintha lebegne a vízen, Szent Miklós erődjén. Szent Miklós erőd, a 16. század közepén épült velencei erőd Sv. Ante, egy keskeny tengerparti járat, amely Šibenikbe vezet. A történelem nagyszabású és védekező jelentőségének köszönhetően az UNESCO Világörökség listájára lép.

Zlarin szigetén található Zlarin település az első olyan állomás, amelyen Tízi Šibenik után érkezik. Ez a település az egyetlen település a szigeten. Amint a sziget felszínén állsz, úgy érzed, mintha egy teljesen új, gondtalan világba léptél volna. A helyet magas ciprus- és fenyőfák veszik körül, így a nyár közepén könnyedén megtalálhatja a frissítőt. A kikötőben vándorló emberek kiabálásán kívül, akár a szomszédok befogadására vagy kíséretére a kompon, csengőhangok és kutya ugatásával, semmi sem gátolhatja az idilli szigeti békét. Az autó hangjait nem hallja itt, mert a szigeten lévő autókhoz való hozzáférés nem megengedett. Az egész szigetet sűrű zöld mediterrán növényzet borítja, és helyesen a Zöld-szigetnek hívják. Számos útvonalat járhat vagy kerékpározhat, és felfedezheti a sziget belsejét vagy számos rejtett öböl és strand.

Zlarin

Zlarin számos látnivalója van. Az első, amiről a szigethez közeledik, a Mária felemelője plébániatemploma. Belsejében, a Szent Fortunate emlékműve, a Zlarin szigetének védője. A hely belsejében Leroj, egy óra torony.
Sokak számára a sziget korallról ismert. A Zlarin lakosai jól ismerték a 15. századi korall ékszereket, amikor termékeik nagy részét Olaszországnak adták el. Bár ez a tevékenység nagymértékben csökkent a szigeten, ma még vásárolhat ékszert a Zlarinból származó korallból.

A Zlarin szigetén található szállásokat kizárólag családi házak és magánszálláshelyek kínálják apartmanokban és nyaralókban, és a legjobb módja annak, hogy ismerkedjenek a házigazdákkal és a gazdag szigeti hagyományokkal és életmóddal.

Prvić

A Tijat hajóval folytathatja útját. A nyári hónapokban Tijat naponta többször látogatja a Zlarin szigetét. Útvonal Šibenikről Zlarinon keresztül Prvić és Vodice között naponta többször is, így egy nap mindkét szigetet meglátogathatja. A Zlarin után következő kikötő Prvić szigetén, Prvić Luka szigetén található két lakott hely egyike. Prvić Luka a sziget délkeleti részén fekszik, míg a második település a szigeten, a Šepurine, nyugati oldalon található.

Prvić

A Prvić szigetet először említik a középkorban Juraj Šižgorić "Az Ilirija és Šibenik városa szállásán", amikor a sziget a Sibenik nemes családok menedéke volt, akik a Prvić pestisét elrejtették. Ma a sziget (beleértve a településeket is) mintegy 400 lakosa van.

Prvic sziget egy kis sziget, amelynek területe mindössze 2,4 km2. Bár kicsi, a sziget tele van látnivalókkal (természeti és kulturális). Először is ezt a szigetet Faust szigetnek hívják. Az ismert horvát tudós és történész, Faust Vrančić, aki Sibenikben született, gyermekkorát a szigeten töltötte. Šepurine faluban barokk kastélya volt. Bár Velencében halt meg, temetni akart Prvic szigetén. Tehát Faustot Templomban a Templomban lévő Templomban temették el. A 19. században, a kincsek felfedezésére, ismeretlen elkövetők törtek be a templomba. Csak feltalálói dolgokat találtak, és szétszórták őket Prvić szigetén. A templom közelében található a Faust Vrančić Emlékközpont. Az Emlékközponton keresztül megismerheti egy híres tudós életét és munkáját. A Memorial Center oktatási játékokat is kínál gyermekeknek.

Prvić

Augusztus végén vagy szeptember elején minden évben Burtiznak tartanak, reggelen régi hagyományos hajókkal. A hegyikerékpározás, a futás vagy a kikapcsolódás számos ösvényt kínál. Ezek a sínpályák gyönyörű kilátások mellett haladnak át, amelyek a szibériai szigetcsoport többi szigeteire néznek. Mind Prvić Luka, mind Šepurine megragadja Önt az első varázsaikkal és a régi kőházakkal és utcákkal, amelyek intenzíven megújultak. Ezenkívül számos gyönyörű kavicsos strand van, amelyek még a nyári szezonban sem töltődnek be, így a békés itt maradhat itt illatos mediterrán növényekkel.

Prvić

Prvićban, pontosabban Prvic Lukaban csak egy hotel található. Tekintettel arra, hogy ez az egyetlen, a szigeten található szálláshelyek nagy része magán családi szállás. Keressen magánszállást Prvic szigetén és töltsön nyugodt, kellemes családi vakációt, hétvégét vagy délutánt, biztosan visszatér!

Prvić

Címkék: Prvić, Zlarin, Šibenik szigetcsoport

Szeretnénk hallani a horvátországi megjegyzéseket, történeteket és tapasztalatokat az alábbi megjegyzésekben


Ajánlott apartmanok és magánszálláshelyek Horvátországban