Az UNESCO Világörökség Horvátországban

Az UNESCO Világörökség Horvátországban

Az első benyomás, amikor valaki megemlíti Horvátországot, a nyaralás, a kék Adriai-tenger és a strandok, azonban Horvátország számos történelmi és kulturális látnivalóval rendelkezik, amelyek határain kívül elismertek. Az egyik legismertebb nemzetközi kulturális és természeti örökség listája az UNESCO Világörökség listája. Az UNESCO kulturális vagy természeti látványt helyezve a világörökség listájára egy ország vagy régió természeti és kulturális örökségének megőrzésében segíti, növeli a tudást és elősegíti a nevezetességek tudatosítását, valamint segítséget nyújt és segítséget nyújt a tagok között .

A UNESCO Világörökség listáján szereplő Horvátország kulturális és természeti öröksége: Plitvicei-tavak Nemzeti Park, Poreči Euphrasian-bazilika, Diocletianus-palota és középkori Split, Dubrovnik óvárosa, Trogir történelmi városa, Stari Grad Plain Hvar szigetén, a Szent Miklós székesegyháza Šibenikben, stećci-középkori sírkövek, velencei védekezési munkák a 16. és 17. század között, valamint a Kárpátok és más európai régiók ősi és őshonos bükkösei.

Plitvicei-tavak Nemzeti Park, Lika

Plitvice

A Plitvicei-tavak a leghíresebb és leglátogatottabb nemzeti park Horvátországban, amelyet 1949-ben nemzeti parknak nyilvánítottak. A Plitvicei-tavak a Korenica közelében találhatók, Lika központjában, és 16 összekapcsolt tóból áll, amelyek meredek sziklák és sűrű erdők veszik körül, melyeket medvék és farkasok laknak. A Plitvicei-tavak egyik egyedisége az "üledék" jelensége, melynek során kalcium-karbonát lerakódásokat folyamatosan építenek és alakítanak ki. A Plitvicei-tavak Nemzeti Park legmagasabb vízesése 70 méter magas, amely után a Korana folyó folyik. A Plitvicei-tavak Nemzeti Park az UNESCO Világörökség listáján felsorolt két horvát természeti látnivaló közé tartozik, és 1979-ben szerepel.

Euphrasian Basilica, Poreč

Poreč

Euphrasian Bazilika Euphrasius I püspök nevét kapta, aki 553-ban kezdte meg a székesegyház felújítását. A Szűz Mária csodálatos mozaikjai a trónon, a mártírok és Krisztus ma is megmaradtak. Emiatt sokan úgy vélik, hogy az Euphrasian Bazilika a bizánci kultúra és művészet egyik legszebb és legmegőrzöttebb emléke Kelet-Európában. A történészek úgy vélik, hogy legalább két korai keresztény egyház volt a helyén, ahol az Euphrasian bazilika épült a 6. században. A bazilika mellett az Euphrasian Basilica komplexum magában foglalja a Mauro Orionot, a Sacristy-t, a keresztelőkertet, a plébániatemplomot, a püspöki palotát és a harangtornyot. Az évek során az Euphrasian-bazilika számos változást tapasztalt, és a mai gótikus stílus nagyrészt a 13. és a 15. század között alakult, míg a harangtorony a 16. században épült.

Diocletianus-palota, Split

Split

Diocletianus palota a 3. század vége és a 4. század eleje között épült Diocletianus császár uralkodása alatt. Nyugdíjazás után Diocletianus római császár a haláláig Diocletianus palotájában maradt (316). A Diocletianus-palota az egyik legjobban megőrzött bizánci műemlék Kelet-Európában, és körülbelül 5 kilométerre épült Solin-tól (abban az időben Salon néven), amely a Dalmácia római tartományának központja volt. A Diocletianus-palota a déli oldalon található luxus kúria és az északi római katonák katonai táborának ("castrum") kombinációjaként épült, és 180 x 215 méteres méretei vannak. Diocletianus palotájában a Diocletianus mauzóleuma, amely később (az 5. század körül) keresztény egyházsá alakult. Ezen kívül belsejében román stílusú templomok találhatók (a 12. és 13. századból), gótikus, barokk és román stílusú paloták és középkori kis várak.

Régi város, Dubrovnik

Dubrovnik

A 13. században Dubrovnik városa haditengerészeti erővé vált, és fejlődését a diplomáciára és a tengeri kereskedelemre alapozta. A Dubrovnik Köztársaság fővárosa, Dubrovnik a 15. és a 16. században volt a tetején, gazdag történelme és kultúrája még ma is látható. Dubrovnik óvárosa a történelmi központot körülvevő Dubrovnik városának 2 kilométer hosszú városfalait képviseli. Dubrovnik városfalai és Dubrovnik történelmi központja a Földközi-tenger egyik legjobban megőrzött műemléke. Ezek csak néhány ok, amiért Dubrovnik évek óta Horvátország egyik leglátogatottabb városa. A városi falakon kívül Dubrovnik óvárosa tele van reneszánsz, gótikus és barokk templomokkal, palotákkal, múzeumokkal, kolostorokkal és szökőkutakkal, és Stradun otthona, Dubrovnik főutcája.

A történelmi központ, Trogir

Trogir

Trogir városa nagyon hosszú városi hagyományokkal rendelkezik, mivel 23 évszázaddal ezelőtt városává vált. Az évszázadok során a Trogir-t görög, római és velencei stílusok befolyásolták, amelyek jellemzői ma is láthatóak. Ez a gyönyörű román-gótikus város az egyik legszebb városmúzeum, amely a Világörökség listájához érkezett. Trogir városa számos építészeti és kulturális műemlékkel rendelkezik - Trogir gyönyörű történelmi központjától a 12. században épült Szent Lovre-székesegyházig, a városi múzeum, kolostorok, templomok és a Radovan egyedi portálja. A régi város utcai terv a hellenisztikus időszakból származik, míg a román stílusú templomok barokk és reneszánsz részletekkel díszítettek, így Trogir történelmi központja egyedülálló a világon.

A Stari Grad Plain, Hvar sziget

A Stari Grad Plain a Hvar-szigeten 2008-ban lépett be az UNESCO Világörökség listájába. Mi teszi egyedivé a Stari Grad Plain-t egy olyan kulturális táj megőrzése, amely szinte változatlan maradt a Kr. E. letelepedett ezen a területen. Stari Grad Plain termékeny talaján főleg az olajbogyó és a szőlőültetvények nőttek, és ez a hagyomány a mai napig változatlan maradt. Ezen a területen sok kis kőépület és ősi gipszkarton található, amelyek megerősítik, hogy az ókori görögök a föld geometriai megosztását használták. Ezek a kőépületek 24 évszázadok óta megmaradtak.

Szent Jakab székesegyháza, Šibenik

Šibenik

A Šibenik Szent Jakab-székesegyháza ("katedrala Sv. Jakova") Európa egyik legfontosabb építészeti és történelmi emléke, ezért nem meglepő, hogy az UNESCO a székesegyházat is a világörökségi listájába sorolta. A Szent Jakab-székesegyház több mint száz éve épült - a megőrzött feljegyzések szerint az építkezés 1431-ben kezdődött és 1535-ben fejeződött be. A székesegyházat három különböző építész tervezte és építette három különböző stílusban - az építészek Francesco di Giacomo, Nikola Firentinac és Juraj Dalmatinac. Ami a katedrálist egyedülállóvá teszi, az építésben csak kő került felhasználásra. A Szent Jakab székesegyház tele van szép részletekkel, szobrokkal, szobrokkal, díszes boltozatokkal, amelyek a gótikus és reneszánsz művészet sikeres keverékének legjobb példái. Ezért a székesegyház évszázadok óta a Šibenik és az egész régió ékszere.

Stećci, Cista Provo és Konavle

Stećci a középkorban épült mészkő sírkövek - a 12. és a 16. század között. Stećci különféle díszeket és feliratokat tartalmazott, amelyek a helyi lakosság és a közösség hagyományait közvetítik. Bosznia-Hercegovinában (20 helyszínen), Montenegróban (3 helyszín), Szerbiában (3 helyszín) és Horvátországban (2 hely) több mint 4000 stećci található. A Stečci a helyi lakosság történelmi, művészi és szellemi gazdagságának bizonyítéka. Horvátországban a Stećci az Imotski közelében található Cista Provóban és a Varina-hegységben, a Szent Barbara kis templom közelében található.

Velencei védelmi alkotások a 16. és 17. század között, Šibenik és Zadar

Az UNESCO Világörökség listáján felsorolt velencei védelmi művek három országban találhatók: Olaszország, Montenegró és Horvátország. A velencei védelmi művek 16. századi és XVII. Századi városait vagy erődítményeit egyedülálló szervezet, katonai építészet ("alla moderna modell") jellemzi, és a fő célja a Földközi-tenger tengeri kikötőinek védelme és fontossága. kereskedelmi útvonalak. A velencei védelmi alkotások 6 komponensből állnak, amelyek körülbelül 1000 kilométerre terjednek ki - Olaszországban lévő Lombardia és az Adriai-tenger keleti részén. A megőrzött velencei védelmi alkotások Horvátországban a Šibenik Szent Nikola erődje és a Zadari védelmi rendszer. Más megőrzött velencei védelmi alkotások Olaszországban (Palmanova erőd, Peschiera del Garda és Bergamo) és Montenegróban (Kotor városában) találhatóak.

A Kárpátok és más európai régiók ősi és ősi bükkösei

A Kárpátok és Európa más régiói ősi és őshonos bükkösei 12 különböző országban terjednek. Az európai bükk a különböző földrajzi és éghajlati viszonyokhoz alkalmazkodik, ezért az utolsó jégkorszak vége után elterjedt a Kárpátok, az Alpok, a Pireneusok, a Földközi-tenger és a dinaridok között. Horvátországon kívül a bükkfák Ukrajnába, Németországba, Belgiumba, Albániába, Ausztriába, Olaszországba, Bulgáriába, Romániába, Szlovéniába, Szlovákiába és Spanyolországba terjedtek. A bükkösök napjainkig terjedtek. A Horvátországi Bükk-erdő az Észak-Velebit Nemzeti Parkban két helyen található, közel 1290 hektárnyi, a Paklenica Nemzeti Parkban pedig közel 2030 hektár.

 

Az UNESCO Világörökségi listáján kívül megtalálható a fő listán szereplő Horvátország kulturális és természeti látnivalói is. Ez az előzetes lista a következőket tartalmazza: Hermitage Blaca Brač szigetén, Zadar - Episcopal komplexum, Korčula történelmi városa, Kornati Nemzeti Park és Telašćica Természeti Park, a horvát limes a Duna közelében, a Primošten szőlőültetvények, Motovun városa, Velebit hegy. , Lubenice Cres szigetén, történelmi mag és Varaždin óvárosa, Eszék Tvrda erődje, Diocletianus palota kiterjesztése és Split történelmi magja, Ston történelmi várostervezési együttese Mali Stonnal, Burg - Veliki Tabor vár, és Lonjsko Polje Természeti Park.

Címkék: UNESCO, kulturális látnivalók, történelmi látnivalók, természeti látnivalók, világörökség

Szeretnénk hallani a horvátországi megjegyzéseket, történeteket és tapasztalatokat az alábbi megjegyzésekben


Ajánlott apartmanok és magánszálláshelyek Horvátországban