Apartmanok és magánszállás Lika

Lika egy horvát régió, amely elsősorban a Lika-Senj megye legnagyobb, ugyanakkor a legkevésbé lakott horvát megyében helyezkedik el. Horvátországnak ez a része még a korai horvát történelemben is érdekes, mégis viharos történelmet mutatott, amely későn telepedett le és különleges státusszal jelle...

Ajánlott apartmanok és magánszálláshelyek - Lika

Apartmanok Plitvice Lakes Lodge

Plitvicei-tavak

Ár tól 80 €
Apartman Andrić

Gračac

Ár tól 50 €
Apartmanok Šarić

Gospić

Ár kérésre
Szobák Pansion Park

Szluin - Rastoke

Ár tól 48 €

Lika (36) - Keresése magánszállás a városok

Idegenvezető Lika

Lika - Címer

Lika egy horvát régió, amely elsősorban a Lika-Senj megye legnagyobb, ugyanakkor a legkevésbé lakott horvát megyében helyezkedik el. Horvátországnak ez a része még a korai horvát történelemben is érdekes, mégis viharos történelmet mutatott, amely későn telepedett le és különleges státusszal jellemezhető. Azaz Horvátország horvát királyságának ez a különös része egy elszigetelt, a horvát királytól független személy volt. Később az Osman birodalom jött ezen a területen, és megváltoztatta a lakosság nemzeti struktúráját. Az osztrák birodalom megérkezésével a Likát katonai határként szervezték meg, akkoriban a legnagyobb katonai tábor Európában. Lika nehéz napokat látott mind a második világháborúban, mind a háború idején, amikor a lakosság nemzeti struktúráját sokszor megváltoztatták, de talán ez a történelem olyasmi, ami miatt ez a gyönyörű Horvátország része olyan különleges.

Földrajzilag Likát a Hegyvidék határolja; Velebit, Velika és Mala Kapela és Lička Plješivica. Ezek között a hegyeken a híres Lika karsztos mezők találhatók. Lika partján két nemzeti park, a világhírű Plitvicei-tavak és az Észak-Velebit NP található.

A Plitvicei-tavak egy geológiai-hidrológiai karszt jelenség, amely 16 gyönyörű kék-zöld tavából áll, ahol megőrzött természetben és friss hegyi levegőben élvezhetik. Éjszaka lehet olcsó apartmanokban vagy nyaralóházakban, amelyek közvetlenül a tulajdonosoknál érhetők el. A Plitvice környékén olcsó szobákkal is eltölthet egy éjszakát, és mindez lehetséges ügynöki díj nélkül. A második nemzeti park Észak-Velebit, amely az UNESCO világörökségi listáján szerepel, 13 ország közös örökségének részeként, a "Kárpátok és más európai területek". Ennek a nemzeti parknak az a sajátossága, hogy 1289 hektár bükkös erdő és karszt mentesség három éghajlat hatása alatt áll: a mediterrán, a kontinentális és az alpesi. Olcsó szállás a kunyhók és házak közelében, a nemzeti park közelében.

Lika is ismert abban a tekintetben, hogy ebben a Horvátországban és Délkelet-Európában nyílt meg az első nyomda. Frankopan fejedelmei alapították, és 1483-ban a legrégebbi nyomtatott könyvet a glagolita misal nyomtatta ki horvát nyelven. A régió kulináris kínálata különös történet, ennek a területnek a kemény éghajlatának köszönhetően, de ez a kemény éghajlat tökéletes a burgonya és a bárány termesztéséhez! A lika-burgonyát Európában ez a legjobbnak tartják, és hasonlóan a híres Lika bárány számára is meg lehet mondani. Ha ezt a két összetevőt egy likőrrel kombinálják (amit mérsékelt mennyiségű fogyasztásra ajánljuk), ennek a gyönyörű területnek a tapasztalata teljes lesz. Lika legnagyobb városai Goszpić, Otočac, Gračac és Korenica.

Megemlítjük, hogy Likában világhírű feltaláló Nikola Tesla és színész Rade Šerbedžija született. A modern autópályán jól megközelíthető Lika bővelkedik olcsó magánszállásokkal, nyaralóházakkal, apartmanokkal és szobákkal, amelyek bérleti díj nélkül bérelhetők. Lépjen kapcsolatba közvetlenül a szálláshely tulajdonosával, és fedezze fel a hegyeket, tavakat, karszt völgyeket, tiszta folyókat és ezt a feledékeny Horvátországot. Üdvözöljük Likát és kellemes ünnepeket kívánunk Önnek!

Lika - Természeti, kulturális és turisztikai látványosságok

Plitvicei-tavak

A mágikus játék a természet, a víz, az idő áramlása és a séta jelenség a leghíresebb nemzeti parkot hozta létre Horvátországban, a Plitvicei-tavakban. A Nemzeti Parkot 1949-ben messziről kihirdetették. Ez volt Horvátország első nemzeti parkja, de az első a világon. Lika Korenica hegyvidékén helyezkedik el, 400-1280 méter magasságban, közel 300 km2-re.

Természetesen a park legvonzóbb része 16 egymással összekötött tóból áll, melyek erdős dombok és meredek sziklák sorakoznak fel a Sastavci felé, egy látványos vízesés után, amely után a Korana folyó áramlik. Ez is a legmagasabb vízesés, közel 70 méter magas, ami nem hagy el közömbös. A tavak és a számos vízesés sajátossága üledékes jelenség, amely folyamatosan vízfoltokat épít fel a kalcium-karbonát (kalcium) lerakódása miatt, ami plitvice-vízben gazdag. Ez a folyamat ma is tart, és egyedülálló a világon.

A tavak körül gyönyörű fából készült sétányok találhatók, így minden tó megtekinthető, és a legnagyobb Kozjak-tónál is el lehet vinni az elektromos hajót. Amellett, hogy élvezi a tó türkiz színét és számos kisebb és nagyobb vízesést hallgat, sétálhat és sétálhat a környező sűrű bükkös és tölgyeserdőkben. Itt van az egyetlen megőrzött őshonos erdő Horvátországban, a Ćorkova öbölben, amelyet az évezredek során megőriztek és érintetlenek. A növényi és az erdei gazdagság mellett számos állatfaj létezik, így látható a medve, a farkas, a hiúz, a vénák, a madarak és a kétéltűek. Plitvice érdemes meglátogatni az év bármely szakában, talán a legjobban elkerülve a nagy nyári tömegeket és a látogatók nagy csoportjait, és ősszel érkezik, amikor gyönyörű színpalettán vagy télen érkezik, amikor mindannyian fagyott a jég és a hó .

Mivel a régi Zágráb-Zadar út mentén helyezkednek el, Plitvice egy nap alatt meglátogatható, de mindenképpen javasoljuk, hogy néhány napot maradjon, hogy élvezhesse ezt az igazi természetes tökéletességet. A szállás a nemzeti parkban vagy a közeli Korenica és Rakovica területén található. Leginkább egy nagyon jó minőségű és gyönyörűen díszített és nagyon kedvező árú magánszállás (apartmanok és szobák), amelyeket kedves házigazdák kínálnak otthonukban. Ezért, amikor áthalad az Adriai-tengeren, győződjön meg róla, hogy jössz erre a Likára és a horvát gyöngyszemre, tölts néhány napot, mert garantáljuk, hogy emlékezetes lesz!

Plitvicei-tavak, Horvátország
Plitvicei-tavak, Horvátország
Plitvicei-tavak, Horvátország
Velebit Természeti Park

A Velebit, óriás, amely büszkén emelkedik az Adriai-tenger felett, a legnagyobb és egyben a leghosszabb hegy a Horvát Köztársaságban. Szabadon mondhatjuk, hogy ez is a legvonzóbb és a legérdekesebb. Nem meglepő tehát, hogy a természetbarátok és az aktív pihenést és izgalmas kalandot kereső turisták egyik legnépszerűbb rendeltetési helye. Senj északi városától közel 150 km-re húzódik a déli Zrmanja folyó forrásától és kanyonjától.

Kivételes biológiai sokféleségének köszönhetően a növény- és állatvilág gazdagsága, valamint az a tény, hogy mindhárom európai állat - a medve, a farkas és a hiúz - ritka élőhelyei 1978-ban a bioszféra rezervátumban UNESCO program "Ember és bioszféra". 1981-ben természeti parkként jelentették be. A Velebit Természetvédelmi Park közel 2000 km2-t tesz ki, így Horvátország legnagyobb védett területe.

A Velebit Natúrparkon belül 2 nemzeti park található: NP Paklenica és NP Északi Velebit, majd a szigorú Hajdučki és Rožanski kukovi, Velebit botanikus kert, Cerovac barlang, Lukina pit (a világ egyik legmélyebb), Kuterevo , a Štirovača erdei vegetációs tartalék, az endemikus fajok számos élőhelye ... Mindez azt jelenti, hogy valóban egy igazi természetes ékszer, amely valóban érdemes meglátogatni és megtapasztalni minden varázsát. A Velebit különleges vonzereje egy egyedülálló hegyi útvonal - Premužić nyomvonal, amely 50 kilométer hosszúságú északi és középső Velebitet köti össze, ahol felejthetetlen kilátás nyílik az Adriai-tengerre és számos szigetekre. Gyönyörű időjárás esetén egészen Olaszországig tart. A Velebit sajátossága két teljesen más arc, a tenger, amely többnyire meredek, csupasz, sziklás és kontinentális, zöld és fás.
A legmagasabb csúcs a Vaganski vrh, amely 1757 m tengerszint feletti magasságban van a Paklenica Nemzeti Parkban. A Velebit számos tevékenységet kínál a sétákhoz, a túrázáshoz, a hegyi kerékpározáshoz, a hegymászáshoz és a barlangászathoz, és mindez egy lépésnyire van a gyönyörű strandoktól és a Velebit csatorna kristálytiszta tengerétől. A nyári melegben a tiszta Adriai-tengeren, vagy a tiszta hegyi levegőben, az évszázados erdők árnyékában frissítőket kereshet.

A Velebit a Starigrad Paklenica, Karlobag vagy Senj partvidékéről, de Oikócról, Gospićról vagy Gračacról is láthatja, ahol a tapasztalat kissé más lesz. A szállás, leggyakrabban apartmanok vagy családi házak, valamint gyönyörűen berendezett nyaralók találhatók számos kisebb és rejtett helyen, ahol élvezheti a magánéletet, a gyönyörű kilátást, a tiszta levegőt és az aktív pihenést.

Velebit Természeti Park, Horvátország
Velebit Természeti Park, Horvátország
Velebit Természeti Park, Horvátország
folyó Gacka

A folyók királynője, a karsztos szépség vagy a legtisztább európai folyó csak egy név a kis, de gyönyörű folyónak, amely közel 60 kilométernyire a Gacka-völgyben folyik. Ez a tágas völgy két hegy között található, a Velebittől, amely elválasztja a tengertől és a Kapelától, amely elválasztja azt a kontinentális Horvátországtól. A völgyben található Otočac, egy gyönyörű kisváros, amely mindig a Gacka folyóhoz kapcsolódott, ami az egész történelem során az egész életét jelentette.

Gacka forrása a völgyben található, ahol tiszta vizei számos erős forrástól (forrásoktól) vezetnek, amelyek közül a legjelentősebb a Tonković vrilo. Ennek a folyónak az a sajátossága, hogy nem folyik a tengerbe, de víz alatti formája az Adriai-tenger alatt a Velebit-csatornában folyik. A Gacka-t rendkívül tiszta, oxigénben gazdag, vízben gazdag víz jellemzi, amely növeli a növényzet gazdag növekedését és a növény- és állatvilág nagyszerű gazdagságát. Ebben a kis folyóban több mint 25 növényfaj és 17 vízi faj került rögzítésre, így nagyon vonzó célpont az összes sporthorgász számára, de minden természetbarát számára. Ennek a folyónak az egyik vonzereje, hogy a nyári hónapokban a vízhőmérséklet nem haladja meg a 10 fokot, és a pisztráng ötször gyorsabban nő, mint más karsztos folyókban.

A környező falvakban rekreációs és falusi turizmust fejlesztettek ki, így a halászat kivételével hagyományos, régi stílusú, felújított és díszített malmok láthatók. Megtalálható a környező vidéki gazdaságokban, ahol megtapasztalhatja a hagyományos életformát, és hogy az ember, a folyó és a természet tökéletesen együtt létezhetnek. Apartmanokat és szobákat kínálnak a közeli Otočac városában. Az Adriai-tenger és Senj városa mindössze 40 kilométerre fekszik az idilli hegyi völgytől. A Gacka-völgy is kiindulópont lehet a Velebit Természetvédelmi Park és a legrégebbi horvát nemzeti park, az északi Velebit látogatásához és felfedezéséhez.

folyó Gacka, Horvátország
folyó Gacka, Horvátország
folyó Gacka, Horvátország
Cerovačke barlangok

A Cerovac barlangok és a Velebit titokzatos alvilága számos rejtett jelenetet és szépséget rejt magában, amelyek várják a felfedezést. A közel 7 kilométernyi földalatti csatornákkal, átjárókkal és csarnokokkal ez a legnagyobb földalatti barlangrendszer Horvátországban és határozottan az egyik legszebb. Lika Gračac közelében, a Velebit lejtőin található, és a közeli Cerovac vasútállomásról kapta nevét, mert 1924-ben felfedezték a Zágráb-Split vasútépítés során. Mérete, egyediség és régészeti leletek miatt 1961-ben, a természet geológiai emléke volt.

Az egész komplexum a felső, középső és alsó barlangokból áll, amelyek többnyire alkalmasak a látogatóknak. A barlang hőmérséklete egész évben állandó és nem haladja meg a 8 fokot, ezért javasoljuk, hogy meleg ruhát és cipőt vegyen be, különösen a nyári hónapokban, amikor a barlangon belül és kívül eső hőmérsékletkülönbség nagyobb, mint 20 fok. Az egész rendszer bővelkedik gyönyörű barlang ékszerekben (stalagmites és stalactites), amelyek különféle alakú és méretű lenyűgöző struktúrákat alkotnak. Néhányan közülük néhány méter magasságot érnek el, ami nagyon lenyűgöző, mivel nagyon lassan növekszik, 1000 négyzetméterenként 10 centiméteren, állandó vízcseppel és kalcium-karbonát feloldásával. Az egyik leghíresebb közülük olyan szikla, amely ellenállhatatlanul emlékeztet a Mikulásra, így kapta ezt a nevet. Láthatjuk a kipusztult barlangmedve és ember nyomai (emberi csontok és bronz fejszájú) maradványait is.

Mindenképpen ajánljuk az Adriai-tengerre való utazást, hogy megálljon itt, és látogassa meg ezt a titokzatos földalatti világot, amely különböző színekkel, formákkal és szépséggel teli. A barlangok minden nap 10:00-16:00 között nyitva állnak a látogatóknak, a téli hónapokban pedig előzetes bejelentés szükséges. A túra kb. 1 órát vesz igénybe, és nagyobb csoportok esetében előzetes bejelentés szükséges. Az éjszakát a közeli Gračacban töltheti, amely kényelmes magánszállást kínál szobákban vagy apartmanokban. A barlangokon kívül a Velebitben található Crnopacon 1400 méteres tengerszint feletti magasságban található a barlang felett. Ez az egész terület egy nagy vadonban, érintetlen természetben, az ősi erdőkben és magas sziklákban található, ami nagyon kevés látogatott, de megőrizte eredetiségét.

Cerovačke barlangok, Horvátország
Cerovačke barlangok, Horvátország
Cerovačke barlangok, Horvátország
Menedék a medvék Kuterevo számára

Kuterevo egy festői kis falu, Lika településén, egy erdős völgyben, az északi Velebit lejtőin. Mindössze 14 kilométerre fekszik Otočactól, amelyhez közigazgatás tartozik. Ez a kis falu széles körben ismert a 2002-ben alapított egyedülálló medveparadicsomnak köszönhetően. A menedék biztosítja a medvéket, különösen a fiatal árva medvét, amelyet vagy az anya elhagyta vagy vesztette életét. A menhely azonban a fiatal medvék menedékhelyeinek biztosítása mellett elősegíti a természet, az erdők és a medve élőhelyek védelmét, a természethez és a helyi közösségek hagyományainak megőrzéséhez való fenntartható életet.

Horvátország egyike azon kevés európai országoknak, ahol a stabil viselkedésű népességnek több mint 1000 élő állata van. Azonban a medvék a vadászat mellett sérülnek az utakon, a síneken, a méregtelenítésben, a mérgezésben és a fiatal medvék mögött hagyva, akik biztosan meghalnak menedék nélkül Kuterevoban. Megtalálják új otthonukat Kuterevében, ahol egy életre maradnak. Az égnek ez a vonzereje az, hogy vonzza az önkéntesek csoportját a világ minden tájáról. Ők többnyire olyan külföldi országok fiataljai, akik segíteni akarnak, de közel vannak a természethez és többet tudnak a medve életéről. Egy másik érdekes dolog az, hogy minden menedéket a menedékházban megvan a saját neve és vezetékneve. Az önkéntesek és mentoraik által szervezett program szerves része a látogatók oktatása, amely magában foglalja a kemping látogatását és a karakter, a szokások és a medve életének megismerését.

A szentély tavasszal, nyáron és ősszel látogatható, míg a tél zárva van, hogy ne zavarja a medvéket télen alvás közben. Érkezéskor a látogatóknak az önkéntes állomáshoz kell érkezniük, és turisztikai látogatások lehetségesek a nap folyamán. A jegyek szimbolikusak és 15-20 Kn áron kerülnek felszámításra, és minden nyereség javítja a medvék életkörülményeit. Minden állat és természet szerelmese számára Kuterevo elkerülhetetlen célpontja a nyaralásnak, mivel az Adriai-tenger nagyon közel van (50 km). Ha a természet és a Velebit természetvédelmi terület körül szeretne eltölteni nyaralását, akkor Kuterevében, a közeli Otočacon vagy a Gacka-völgyben található vidéki gazdaságokban talál szállást.

Menedék a medvék Kuterevo számára, Horvátország
Menedék a medvék Kuterevo számára, Horvátország
Menedék a medvék Kuterevo számára, Horvátország
Nikola Tesla Emlékközpontja

Mindannyian tudjuk vagy hallottuk a híres feltaláló és látnok, Nikola Tesla, de kevésbé ismert tény, hogy Likában született egy kis faluban Smiljan, Gospić közelében, 1856. július 10-én. A Tesla születésének 150. évfordulója alkalmából , 2006. július 10-én nyitották meg a Nikola Tesla Emlékközpontot, amely egyesíti a tudományt, a művészt és a turizmust.

Nikola Tesla minden bizonnyal megérdemelte egy ilyen múzeumot, hiszen zseniális, számos találmánya, ötlete és víziója hozzájárult az emberiség nagy előrehaladásához a 19. és a 20. század elején. Néhány találmánya: AC elektromos motor, Tesla transzformátor, Tesla turbina, vezeték nélküli jel és energia átvitel, vezeték nélküli vezérlés és még sokan mások. Elsődleges területe az elektrotechnika területén volt, ahol több száz különböző szabadalmat és találmányt dolgozott ki és jelentett, amelyek közül a legtöbb ma még használatban van. Talán a legismertebb egy vízerőmű építése Niagara-vízesésekre, amely a világon elsőként használt nagyfeszültségű vezetékeket és váltakozó áramot (Tesla találmányát) a közeli Buffalo táplálására, de a távoli New Yorkban.

Az Emlékközpont áll házból, ahol született, és ahol a dokumentumfilm állandó kiállítása. A ház mellett található Szent Péter és Pál templom, amelyben Tesla apja, az ortodox pap elvégezte a szolgálatot. A központban számos prototípus található Tesla találmányaival, mint például a Tesla turbina, a Tesla hajója, amely rádióhullámokkal és multimédiás központtal működtethető. A gyermekek, a diákok, a családok és a turisták számára minden korosztály számára készült, ahol mindannyian rengeteg információt ismerhetnek meg Tesla életéről, találmányairól és a modern életmódban rejlő hatásáról.

A központ minden nap 08: 00-20: 00 között nyitva tart, kivéve hétfőn, és a jegyár 20-50 Kn között mozog. A Gospić és a Zágráb-Split autópálya közelsége miatt javasoljuk, hogy látogassa meg ezt az érdekes múzeumot, és ha lazítani szeretne, és egy éjszakát tölteni szeretne Lika friss levegőjében, kényelmes szobákat és apartmanokat találhat Goszpićban vagy a környező vidéki gazdaságokban.

Nikola Tesla Emlékközpontja, Horvátország
Nikola Tesla Emlékközpontja, Horvátország
Nikola Tesla Emlékközpontja, Horvátország

Lika - Éghajlati és időjárás-előrejelzés

Lika Időjárás előrejelzés

A legtöbb Likát és sok völgyét és karsztját mérsékelt kontinentális éghajlat uralja. Hegyi vagy havas erdő éghajlat uralkodik a 1200 méter tengerszint feletti hegyvidéken. A mérsékelt kontinentális éghajlatot kíméletlen tél, rövid tavasz, forró és esős nyár jellemzi. A nagy Lika-völgyek jellemzői, hogy nyáron nagyon forró levegővel tölti fel, ezért nincs különbség az Adriai-tenger partjaihoz képest, míg érzékenyebb különbség a naplemente után, amikor a hőmérséklet jelentősen csökken egyik napról a másikra. Az éjszakák ezért nagyon frissek és kényelmesek az alváshoz, sőt a legnagyobb nyári melegben is.

A meteorológiai elemek terápiás hatása az emberi egészségre (csökkentett levegőnyomás, csökkent nedvesség, megnövekedett napsugárzás ...) növekszik az emelkedő magasság mellett. Lika fekszik 500 és 1500 méter tengerszint feletti magasságban, ideális hely egy kellemes tartózkodásra és kedvező klímaváltozásra az emberi egészségre. A Lika tiszta és friss levegője, egészséges táplálékkal együtt, az egyik legfontosabb oka a helyi lakosok hosszú élettartamának, akik nemzedékeken élnek. A Lika-tó hosszú és hideg, és a havazás bőséges. A magas hegyekben, mint a Velebit, a hótakaró legfeljebb 3 m magas, és a földön átlagosan körülbelül 4 hónapig marad.

Az alábbiakban egy grafikon látható, amely bemutatja az átlagos maximális és minimális napi levegőhőmérsékletet és a csapadékmennyiséget Gospićban, amely legjobban illusztrálja e horvátországi régió mérsékelt kontinentális légkörét.

Átlagos levegő hőmérséklet - Lika
Átlagos tengeri hőmérséklet - Lika
Utoljára hozzáadott szállás Lika régióban
Apartman Antonio

Ár tól 50 €

Nyaraló ház Režek

Ár tól 250 €

Nyaraló ház House Momentum

Ár kérésre

Nyaraló ház Valinčić

Ár tól 180 €