Eredeti horvát ajándéktárgyak

Eredeti horvát ajándéktárgyak

Utazásaink és az új célállomások látogatása során általában olyan ajándéktárgyakat vásárolunk, amelyek időről időre felidéződő emlékeket és minőségi időt emlékeztetnek. Horvátországban, valamint más országokban nagyszámú önálló ajándéktárgyak vannak, amelyek különböznek a szinte minden üzletben vásárolt turisztikai ajándéktárgyaktól, például ingekből, sapkákból, figurákból, hűtőmágnesekből, poharakból, poharakból és hasonló ajándéktárgyakból. Az alábbiakban felsoroljuk a leghíresebb egyedi ajándéktárgyakat, amelyeket Horvátországban a nyaralás során vásárolhat.


Csipke


Csipke

A csipke kötődik a hagyományos horvát falu népéhez, és a mai napig megőrizte hagyományait, és jelentős része a horvát etnográfiai örökségnek. A csipkek elsődleges célja a nők hagyományos ruháinak díszítése volt, de egyes régiókban a csipke hagyomány olyan kurzusokat, műhelyeket és iskolákat kínáló intézményeken keresztül fejlődött ki, ahol a csipkék készültek. Idővel Horvátország három központot fejlesztett ki a csipke készítéséhez - Pag sziget, Hvar sziget és Lepoglava horvát Zagorje-ban. Manapság a csipkegyártást elsősorban kereskedelmi célokra használják, és különféle egyedi alkotások, például asztalok, képek, dekorációk, határok és egyéb termékek.


Licitar


Licitar

A Licitar hagyománya Európában a középkorig nyúlik vissza, míg a horvát területen, kontinentális részén, a XVIII. Században bővült. Az Licitar egy édes tészta sütemény, amelyet kézzel készített, gyümölcsös színű (a legélénkebb vörös színű), és kis tükrökkel és hasonló díszítésekkel díszített, kézzel készített penészgombákkal díszítenek. Bár különböző formájúak, valószínűleg a legismertebb a piros licitar szív, mivel a horvátországi fiúk hagyományosan szív alakú licitert adtak a lányoknak, hogy megmutassák szeretetüket. Az Licitar szívét gyakran karácsonyfadíszként használják, és a horvát kultúrában gyökerezik, világosan jelezve, hogy balett íródik róla. Mint ilyen, Licitar még mindig az egyik horvát szimbólum és az ideális őshonos ajándék.


Levendula termékek


Levendula termékek

A földrajzi fekvés és a mediterrán éghajlat miatt Horvátország ideális hely a levendula növekedésére. Levendula virágzik a nyári hónapok elején, amikor a levendula mezőket fényes lila színben festik. A levendula leggyakoribb felhasználása a kozmetikai iparban használt lavender illóolaj előállítása. A levendulát konyhaművészetben vagy teában is használják. Ma a levendula gyakran apró illatanyagokkal van felszerelve, amelyek ideális ajándék vagy ajándék, ami visszaadja a Horvátországban töltött ünnepek emlékeit és szagait. A levendula termékek közé tartozik a szappan, a sampon és a tengeri sós fürdő, levendula illatú, gyógyhatása miatt gyógyszert és aromaterápiát használ.


Brac kőből készült ajándéktárgyak


Brac kőből készült ajándéktárgyak

Brac szigetének belseje fehér kőből (márványból), Brac-kőből ismert. A szigetlakók az õsi idõk óta vesznek a kõbányákban. A Brac-lakosok és a kő közötti szoros kapcsolat is tükröződik abban a tényben, hogy a kőt felemelik, nem bányák. Az a tény, hogy számos történelmi épület épült, mind Horvátországban, mind Európa-szerte és a világon ebből a kőből elmondja minket minőségéről. Horvátországban a Brac-kőből épült leghíresebb épületek három műemlék az UNESCO védelme alatt - Diocletianus palota Splitben, katedrálisok Sibenikben és Trogirban. A Brac-kőből épült leghíresebb világ épületek a washingtoni Fehér Ház és a budapesti és a bécsi Parlament. Az architektúrán kívül a mai Brač-kőből készült emléktárgyak, mint például a falórák, figurák, gyertyatartók, szívek, ékszerek, medálok, evőeszközök stb. Nagyon népszerűek a turisták körében.


Šestine esernyő


Šestine esernyő

A Šestine-esernyő felismerhető egy vékony színű, színes csíkokkal varrott pamut ruhával, amely a szivárvány által határolt napot sugározza. Kézzel készített gesztenyéből, fából készült rúdból és fémhuzalból készül. A Šestine ernyő szerves része a selyem ruhának, amelyet a huszadik század hatvanas éveiig viseltek, amikor a mindennapi életben megszűnt. Ma a selyem ruhát többnyire ünnepi rendezvényeken és fesztiválokon viselik, míg a Šestine napernyőket esküvőként használják a zágrábi Dolac piacon. A név a zágrábi-sestinei külvárosból származik, azon térítés típusától függően, amelyet a terület lakói kötelesek fizetni a hét hatnapján. A Šestine esernyő címkét kapott a Horvát Kereskedelmi Kamara "eredeti horvát" terméke.


Öko és gasztronómiai termékek


Öko és gasztronómiai termékek

Horvátország, Dalmácia, Isztria, Lika, Gorski kotar, Szlavónia, Podravina és Baranja sokszínűségének köszönhetően az ökotermékek nagyszámú különböző fűszert és ételeket tartalmaznak, amelyek egyedülállóak ezen területekre. Az alábbiakban felsorolunk néhány ökoterméket, amelyeket biztosan élvezni fognak: házi készítésű piskóta és likőrök (borpáska, szilva pálinka, cseresznye, likőr stb.), Helyi borok (fehér, fekete, rózsák), lekvárt száraz füge stb.


Címkék: Ajándéktárgyak, Horvátország, idegenforgalom

Szeretnénk hallani a horvátországi megjegyzéseket, történeteket és tapasztalatokat az alábbi megjegyzésekben