Baćina-tavak - Oázis a dalmát karsztjában!

Baćina-tavak - Oázis a dalmát karsztjában!

Megérkezett egy nyár. Ez egy olyan időszak, amikor a legtöbb ember elhagyja a régóta várt vakációt. Ezek azok az évek két, három hete, amikor azt szeretnénk, hogy az életünk mentes legyen a stressztől és a nyüzsgéstől. "A nap, a tenger és a könyv az egyetlen dolog, amire szükségem van", szokásos gondolataim vannak, mielőtt nyaralni indulnék. De amint a túlzsúfolt adriai strandokra jöttem, tudom, hogy ez nem elég. Egy csendes hely anélkül, hogy túl sok ember és turisták lennének, valójában igazán szükségem van rá.

Idén nyáron felfedeztem egy ilyen oázisot, a horvát adriai tenger partján, pontosabban a Dubrovnik-Neretva megyében. Nincsenek tömegek és túl sok ember. Ez egy olyan hely, ahol a helyed az árnyékban vagy a napfényben, a tiszta vízben felfrissülve, a béke és csendes könyvek olvasásában. A tücskök szinte az egyetlen élőlény, amely zavarhatja a békét. Itt élvezheti a különböző vízi sportokat - úszás, kajak, stb. Ha Ön is álmodik egy ilyen vakációról, látogasson el Baćina-tavakba! Úgy vélem, hogy ezek a tavak a legtöbb ember számára ismeretlenek, ezért adok némi betekintést ennek a idillának a Dubrovnik-Neretva megyében.

 

Baćina-tavak - Dalmácia

 

Baćina-tavak található Baćina, egy kis hely, közel a város Ploče (valahol Makarska és Dubrovnik). Összesen hat összekapcsolt és egy külön tóból áll; Voćuša (vagy Oćuša), Trniševo (vagy Crniševo), Podgora, Sladinac, Vranjak (vagy Vrbnik), Vitanj és Plitko.

Ezek az édesvízi tavak, de vannak olyan források is, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a tengerhez. A tavak kriptodepresszió, ami azt jelenti, hogy a tó alja a tenger szintje alatt van. A tavakon három kis sziget található. A tavaknak kivételes természeti értékük van, mivel számos védett, sőt endemikus növény- és állatfaj élt ott.
Itt is töltheti nyaralását a tavak közelében, mivel Baćine magánszállást kínál apartmanokban és táborokban. Ha egy lakókocsihoz vagy sátorhoz szoktak lenni, 2 tábor van a tó mellett. Ha nem ilyen ember vagy, van néhány apartman és szoba Baćine-ban. Mivel nincs üzlet, a Ploče közeli városában, vagy a Makarskai Riviéra egyikében lehet élelmiszert felvenni.

Abban az esetben, ha augusztus közepén látogat el Baćina-tavakat, pontosabban augusztus második szombatján, ne hagyja ki a hagyományos neretvári maratont. Amatőr sportverseny kis hajókon (hagyományos történelmi hajók) a Neretva-deltában. A verseny a Metković híd alatt kezdődik, és a Neretva folyó mentén folytatódik a következő helyeken: Kula Norinska, Krvavac, Opuzen, Komin, Banja, Šaric Struga. Rogotin, Čeveljuša, Stablina és végül Ploče városába, ahol a folyó az Adriai-tengerbe áramlik. Az útvonal hossza 22 500 méter.

 

Baćina-tavak - Dalmácia

 

Mindezek a Neretva-deltát alkotó helyek. A hagyományos dalmát karszttól eltérően, amely kevés termékeny földet ölel fel, a Neretva-delta a művelt területek nagy területe, elsősorban a mezőgazdaság számára. A terület legfontosabb mezőgazdasági termékei a legismertebb Neretva dinnyek és citrusfélék (narancs, citrom, mandarin). Ahogy a folyón és az úton halad át a völgyben, nagyobb számú standot talál, ahol különböző hazai termékeket, gyümölcsöket és zöldségeket vásárolhat.

Ha a Makarska Riviéra üdülését vagy Pelješacba vagy Dubrovnikba utazik, győződjön meg róla, hogy meglátogat egy kis helyet a Baćine és a Baćina-tavakról. Túrázzon a tavak körül hajóval, kajakkal vagy paddle surf-szal, és frissítse magát úszva a tavakban! Nem fogsz csalódni! Lehet, hogy talán tetszik itt annyira, hogy elhalasztja a Makarskához való visszatérését vagy a Dubrovnikba való utat.

Címkék: Baćina-tavak, Ploče, Neretva, Dalmácia

Szeretnénk hallani a horvátországi megjegyzéseket, történeteket és tapasztalatokat az alábbi megjegyzésekben


Ajánlott apartmanok és magánszálláshelyek Horvátországban