A keleti Horvátország rejtett kincsei

A keleti Horvátország rejtett kincsei

Az eső követte minket egészen a Szlavónia bejáratáig, valahol Požegán, ahol a nap fogadott minket. "Végül elfutottunk az esőből" - gondoltam abban a pillanatban. Azonban a felhő hamarosan elkapott minket, már Eszékben, ami az első állomásunk volt.

Hamarosan Osijek megmutatta nekünk a hatalmát, Dráva folyóját, amely körül Osijek épült. Az eső, amely folyamatosan követett minket, nem akadályozta meg minket a sétaút mentén a folyó mentén. A Dráva folyón található az Osijek egyik felismerhető szimbóluma, a Gyalogos hídnak nevezett felfüggesztés híd, amelyen át juthat a folyó másik oldalára, például az Eszék Állatkertbe, amelyet eddig még nem látogattunk. Hamarosan az erőd előtt álltunk, az Eszék városa, Tvrđa szimbóluma. Ma ezek csak a korábban az egyik legnagyobb és az egyik legmodernebb európai katonai erődítmény része. Bár csak a maradványok, még ma is az Eszék erődje nagyon erős. A környék sok zöldet, parkot és kertet tartalmaz, amelyek növelik az erőd értékét.

 

Osijek

 

A Dráva átkelésével Osijek és Szlavónia elhagyta Baranyát, pontosabban a Karanac etno falu felé. Karanac hiteles élményt nyújt baranjai faluban, melyet a hagyományos családi házak és a régi stílusban díszített farmok észlelhetnek. Így a legtöbb családi gazdaságban házi állatokkal találkozhatsz és játszhatsz, élvezheted a hagyományos életmódot és a hazai ételeket. A baranjai szállást választottuk az őshonos Sklepic családi farmot, ahol a házigazdák örömmel üdvözöltek minket. A hely egy oázis, amely visszakerül a múltba, amikor nem volt TV és nincs mobiltelefon. A reggelihez otthonos termékek igazi ízlése várta az asztalra. Hallottuk a gazdagok történetét is, akik elhagyták a városi életet, és életüket Baranyában tartott családi farmjuknak szentelték.
Az út tovább vezetett minket számos szőlőültetvényen keresztül. Barányi környéke messze ismert a szőlőültetvényekről és borászatokról, mint például Józsir, Kazalić, Belje, Kolar és még sokan mások. A helyi utakon vezetett Beli Manastir és a környező kisebb helyeken a Batina felé vezetett. A Batina két országgal határos. Amikor felmászsz a Batina fölötti dombra, láthatod Magyarországot és Vajdaságot Szerbiában. Ez a terület, ahol Batina csata a második világháború idején vezetett. Emlékeztetőül itt egy emlékmű és a Batina Csata Emlékközpontja található. Nagyon közel a központ a kis hely a zöld sziget, a hétvégi üdülőhely egy homokos strand a Dunán.

 

Etno selo Karanac

 

Továbbra dél felé haladtunk és Tikveš faluban eljutottunk a Kopački rt parkba. Kopački rit egy elárasztott terület, amelyet két folyó szegélyez, a Duna a keleti és a Dráva déli részén. A természeti park neve a közeli Kopačevo falu, a Kopacki rt. Neve a máltai rét miatt. A természetvédelmi parkot különböző madárfajok otthonaként ismerik. Itt találkozhatunk fehér és fekete rózsákkal, kócsagokkal, fácánokkal, vad kacsákkal, angolnákkal és sok más fajjal. Azonban látni fogod ezek közül bármelyiket, attól függően, hogy az év melyik hónapjában jár a Kopacki rit, és persze mennyire szerencsés vagy. A természetvédelmi parkot részben gyalogosan lehet meglátogatni, míg a park egyéb részei turistavonattal, turistahajóval és kerékpárral is megtekinthetők. A munkaidőről és a jegyárakról minden információ a hivatalos parkterületen található.

Következő rendeltetési helyünk Vukovar, a város, amelyre számítottam, hogy a háború következményei még láthatóvá válnak. Bár a város építészetében nem látszott, az utcákban valami komor érzés nem lehetett észrevétlen. Vukovar egy olyan város, amelyet a Duna mentén fejlesztettek ki. A városon keresztül folyik a Vuka folyó, amely ezen a ponton két földrajzi régiót, Szlavóniát és Srijemot osztozik, majd beáramlik a Dunába. Van egy gyalogos híd a Vuka folyón, Jean Michel Nicolierről, egy fiatal francia önkéntesről, aki háborúban harcolt Horvátország segítségére. Sajnos életét elvesztette Ovčara. Több posztumusz kitüntetést kapott, és ezek közül az egyik a gyalogos hídon.
Az óvárosi utcák elkülönítik a régi barokk épületeket, amelyek megkülönböztető jegyekkel rendelkeznek. A város főterén található a Radnički dom épület, amely a volt Grand szállodát képviseli. Séta a folyó mentén elhozza a város számos látnivalóját. Az egyik oldalon a XVIII. Század barokk Eltz kastélya található. 1968 óta az épületet Vukovar Városi Múzeum céljára használják. Bár a háborúban teljesen elpusztult, a várat 2011-ben helyreállították. A másik irányba vezető séta Vukovar víztoronyhoz vezet, amely Vukovár egyik leghíresebb szimbóluma. A torony olyan építmény, amely teljesen megrongálódott a háborúban, de amelyen a horvát zászló mindig is ott volt, még Vukovár ostrom idején is. Vukovár közelében van még Ovčara emlékhelye, a Vučedol-kultúra múzeuma stb. Néhány más alkalommal látogattak el ezek a műemlékek.

 

Kopački rit

 

Következő rendeltetési helyünk volt Ilok, Horvátország legkeletibb városa, a Fruška gora lejtőin. A városba való bejutás során számos számjegyet észlel, amelyek számos borospincére és borászatra utalnak. Itt található az egyik leghíresebb horvát pincészet, az Iločki podrumi. A legkiválóbb borfajta - a traminac és a fehérbor egyéb fajtáinak kipróbálása mellett - egy éjszakát is eltölthet ezen a komplexumon belül, ételt eszik és túrázhat a borospincében, barátságos útmutatókkal. Még egy 1947-es bort is vásárolhat, amelyet különösen nagyra értékelt II. Erzsébet királynő.
Az alagsor fölött van egy impozáns palota, Odescalchi, ahol található a Művészeti Múzeum. A város falain lélegzetelállító kilátás nyílik, különösen, ha naplementét ér el, mint mi. A látvány látványos a Duna felé, mely zöldövezetben van, és a szerbiai város felé, a folyó túloldalán található Bačka Palanka. Ezen az épületen belül van a ferences templom és Ivan Kapistran kolostora is.
Figyelembe véve az Ilok gasztronómiai kínálatát, meg kell említeni, hogy a választás szűkült, de az a néhány étterem, amelyről érdemes megemlíteni, a Dunai Hotel a Dunán, amely a közelmúltban megkapta Michelin ajánlását. Javasoljuk, hogy próbálja meg a halat ott!

 

Ilok

 

Horvátországban ez a magánszállás kínálata nem olyan széles, mint az adriai partoknál. Függetlenül attól, hogy szinte minden helyen ezen a részén, akkor talál barátságos házigazdák, akik felajánlják Önnek szállást a szobák, apartmanok vagy nyaralók, ahol megtapasztalhatja érdekes kultúra és szokások ennek a kevésbé ismert része Horvátország. Biztos, hogy az itteni vakációnak előnyei és bájai vannak, hiszen a turisták tömegeitől megszabadulnak, és nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy élvezheti a gyönyörű és megőrzött természetet és a tiszta levegőt. Ez az oka annak, hogy javaslom, hogy látogasson el Horvátország legkeletibb részeire, ahol láthatja a híres szlavón síkságot, de a hatalmas folyókat, megőrzött mocsarakat és idilli dombokat is.

Címkék: Eszék, Vukovar, Ilok, Kopački rit

Szeretnénk hallani a horvátországi megjegyzéseket, történeteket és tapasztalatokat az alábbi megjegyzésekben


Ajánlott apartmanok és magánszálláshelyek Horvátországban