Horvát hegyek - Klek, az alvó óriás hegye

Horvát hegyek - Klek, az alvó óriás hegye

Az A1-es autópálya (Zágráb - Split) vezetése Zágráb irányából az Adriai-tenger felé egy bizonyos hegy minden bizonnyal felhívja a figyelmet. Valahol Bosiljevo után, Ogulin közelében, jellegzetes formája nem lesz képes észrevétlen. Az Ogulinba belépve a Klek-hegy lenyűgözősége egyre nyilvánvalóbbá válik. A túraútvonalak kiindulópontjai az Ogulintól a hegyre irányító belépés. Számos hegyi ösvény van, rövidebb és hosszabb. A leglátogatottabb, hegyvidéki útvonalat választottuk az oktatási ösvénynek. E út kezdete Bjelsko faluban kezdődik, pontosabban a cserkészek otthonában.

Klek

A túraútvonal során a biológiai sokféleségre vonatkozó információs táblák és érdekes információk és legendák találhatók horvátul és angolul a Klek-hegyről. Nem sokkal azelőtt, hogy megérkezett volna a kleki hegymászó otthonba, az egyik felirat felhívja a figyelmet - "Üdvözöljük a Klek boszorkányok birodalmában".

Számos legenda és mítosz kapcsolódik Klekhez. A XVIII. Században még egy történész és utazási író, Ivan Valvazor írt egy legendát arról, hogyan alakult ki a Klek-hegy. Azokban az ősi időkben, amikor istenek és óriások éltek a földön, közöttük veszekedés volt. Ennek oka az, hogy az istenek magukhoz vitték az összes ételt és italt, és hagyják, hogy az óriások éhenjenek. Az egyik óriás, akit Kleknek hívtak, lázadott és harcolt Volos istenével. Volos Isten meggyilkolta, mert merte lázadni, és mágikus kardjával megfordította. A kőbe és egy gyönyörű hegyre fordulás nehéz pillanataiban Klek megígérte, hogy egy nap felébred és bosszú lesz. A viharos napokban boszorkányok jönnek Klekbe, akik megpróbálják ébreszteni az alvó óriást. Sőt, ha messzire nézel Klekre, látni fogod a hátán fekvő óriás vázlatát, a feje a Klek hegy csúcsa, és az alvó óriás lábai a Klečica csúcs két sziklája.

Klek

A tengerszint feletti hegyi kunyhó elhaladása után az út a Klek tetejéhez vezet (1173 m). Ez a rész a túraútvonalhoz viszonyítva meglehetősen meredek, és részben kötéllel van rögzítve. Felülről gyönyörű kilátás nyílik Bjelolasica, Risnjak és az egész Ogulin régióra.

Érdekes megemlíteni, hogy Klek-hegy a horvát hegymászó szövetség zászlaja, mint egyik szimbólum.

Klekből való leszállás, sajnálatos, hogy nem látogatunk, legalább egy ideig egy gyönyörű város Ogulin. A rendelkezésre álló adatok szerint Ogulin a 15. század végén jött létre, amikor a Frankopan nemes család egy erődöt, a Frankopan erődöt épített. Ma ezt a várat múzeumként használják.

Ogulin

A kastély közelében található a Dobra szakadék Đulin abyss néven. Ami a hegyet illeti, Ogulinnak is sok legenda van. Tehát az egyikük kapcsolódik ehhez a mélységhez.

A legenda szerint Đulin szakadékja a 16. században Ogulinban élő fiatal Đula lánynak nevezték el. Abban az időben a megállapodott házasságok normálisak voltak. Így Đula-t egy idősebb nemesembernek ígérték egy nőnek. Ez volt az a pillanat, amikor nagy csaták zajlottak a törökökkel, és annak érdekében, hogy megvédjék a Frankopan erődöt Tounjében, Milan Juraić fiatal kapitány érkezett Ogulinba. A legenda szerint Milánó és Đula közötti találkozó elég volt ahhoz, hogy a kettő beleszeressen. Sajnos, a szeretet nem tartott sokáig, mert Milánót megölték az egyik csatában a törökökkel. A hír hamarosan elérte Đulát, aki a Dobra szakadékba dobva szívvel és megölte magát. A szerencsétlen Đula szeretetének tiszteletére az akkori helyi lakosok Dobra szakadékot - Đulin szakadékját - nevezték.

Ogulin

Ogulin kapcsolódik a híres horvát író, Ivana Brlić-Mažuranić nevéhez, akit gyakran hívnak a horvát Hans Christian Andersen-nek. Fantasztikus könyvei, mint például Kosjenka és Regoč, Stribor, Palunka, Vjesta, Potjeh, Malik Tintilinić, Svarožić és Bjesomar, az Ogulinban láthatók Ivana mese mesében, amely multimédiás és interaktív mesei múzeumként működik.

A Frankopan nemesi család Ogulin alapjainak fontossága miatt a Frankopan erőd közelében található a 18. századi épület, amely a 19. században, adminisztratív célokra épült, majd a szállodába és étterembe alakult. . Itt végeztük az utazásunkat, amikor megpróbáltuk a sok finom palacsintát.

Ogulin

Ha szeretne maradni a természet körül, vagy talán megpróbálja elkapni egy boszorkányt a Klek-hegyről viharos éjszaka alatt, keressen Ogulint. Sok privát családi szálláshelyen maradhat apartmanokban, szobákban vagy nyaralókban! A barátságos házigazdák örömmel fedezhetik fel az Ogulin terület minden látnivalóját!

Címkék: Klek, Ogulin, horvát hegyek

Szeretnénk hallani a horvátországi megjegyzéseket, történeteket és tapasztalatokat az alábbi megjegyzésekben


Ajánlott apartmanok és magánszálláshelyek Horvátországban